KOKUTO SHOCHU

Kokuto Shochu,
Amami Island’s Original Spirits.

Kokuto shochu is a distilled spirit made exclusively in Amami Islands, Kagoshima, Japan. What is kokuto shochu?
“Kokuto” refers to specially refined brown sugar and “shochu” is a distilled spirit made mainly in Southern Japan.
In short, kokuto shochu is a distilled spirit made from brown sugar. While the other shochu distillers outside Amami are using sweet potato, barley, or rice as their main ingredients,
kokuto shochu is made uniquely from brown sugar.

Sugarcane, the raw material for kokuto sugar, has deep roots in Amami’s agriculture.
– there are strong connections between kokuto shochu and the cane farmers in Amami.
Amamian locals regard kokuto shochu as the representative beverage of their culture.

On your first sip of kokuto shochu, you will notice that there is a hint of brown sugar in its aroma, then flavor from rice koji will dominate your palate.

There are various ways to enjoy kokuto shochu – on the rocks, straight or with water. Kokuto shochu is also well known for its hangover-free characteristic.

History of Kokuto Shochu

It is thought that distilled spirits originated from an experiment with distillation by Aristotle. The method later expanded to various liquors: brandy, whisky and vodka in the East. Along the Silk Road, it spread to the West and made Arak in India, Shaojiu in China, and Lao Khao in Thailand. The technique finally landed in Amami and was introduced to the island’s representative product, brown sugar.

Sugarcane farming was introduced by Sunao Kawachi into Amami in the early 1600s. Also, according to ancient documents, there is evidence of shochu distillation techniques in Amami, at least by 1623.

Despite the existence of kokuto shochu’s two main components – kokuto and shochu – , there was no kokuto shochu in Amami at that time. Kokuto was monopolized by the Satsuma Domain so that people couldn’t utilize the sugar towards shochu production. Amamians, therefore, alternatively used various grains such as rice, millet, chinquapin, and/or sotetsu (cycad) for shochu production.

After World War II, while the U.S. governed the area from 1945 to 1953, Amamian distillers started using kokuto to make shochu. This was the beginning of kokuto shochu. In 1953, the year of Amami’s return to Japan, the Japanese Liquor Tax Act recognized kokuto shochu as an official variety of shochu.

引用:鹿児島県奄美市公式サイト
Wikipedia:首里城より by 663highland

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お湯割り
グラスに焼酎とお湯を6対4の割合で注ぎ、人肌ぐらいの燗(かん)にする。このとき、始めにお湯を注いでから焼酎を入れると、香りがいっそう引き立ち、味も深みを増す。レモンスライスを浮かべれば風味豊かなお湯割りに。梅干しもOK。
水割り
グラスの淵まで氷を入れ、焼酎を6分目ぐらい注ぎ優しく混ぜる。ミネラルウォーターを注ぎ2〜3回軽く混ぜる。
オン・ザ・ロック
グラスに大きめの氷を1〜2個入れ、焼酎を7分目ぐらい注ぐ。レモンスライスを浮かべればよりフレッシュな口当たりに。
ウーロン割
グラスに氷を2〜3個入れ、焼酎と冷たいウーロン茶を5対5の割合で注ぎ、よくかき混ぜる。
焼酎ライム
グラスに氷を入れ、焼酎と炭酸を3対7の割合で注ぎ、ライムを加えてよくかき混ぜる。
カッパ割り
氷の入ったグラスにキュウリのスライスを入れて焼酎を注ぐ。さわやかな香りが口にひろがる。
アセロラ割り
氷を入れたグラスに焼酎をそそぎ、南国の果実アセロラジュースで割る。見た目も美しく、健康的。その他パッションジュースやグアバジュースでもOK。
オリジナルカクテル 曙
奄美大島産の熟成された里の曙原酒をベースに、オレンジ風味のリキュールで南国の曙を表現した、パイナップル・ジュースの味がアクセントのカクテル。
黒糖焼酎は原料、製法がラムとほとんど同じなので、カクテルのベースにもなる。
● 材料
黒糖焼酎(里の曙原酒) 25ml 
グランマニエル 10ml
パイナップル・ジュース 15ml 
グレナデン・シロップ 1tsp
レモン・ジュース 1tsp


● 作り方
1.シェーカーに材料と氷を入れ、
シェークし、グラスに注ぐ。
2.チェリーとオレンジ・ピールで彩る。
奄美流!パッションフルーツ酒
パッションフルーツを半分に切って、黒糖焼酎(おすすめは、もちろん里の曙)を中に注ぎ、スプーンで種の周りをよく混ぜれば完成。
パッションの爽やかな香りとプチプチとした食感に、黒糖焼酎のフルーティーな旨みがよく合うリゾート気分を堪能できる飲み方です。
焼酎モヒート
グラスにライムと黒糖を入れつぶす。次にミントを入れ優しくつぶす。
クラッシュアイス・焼酎・炭酸水を順に入れ、よく混ぜる。
奄美ハナハナハイボール
テキストが入ります。
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